Международният турнир по тенис до 14 г., провеждащ се на ТК „Левски“, вдигна категорията си

Категорията се вдига от трета на втора

Софийският ТК „Левски" ще бъде домакин на международен турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години от втора категория на "Тенис Европа", съобщиха от Европейската Тенис Асоциация.

 

Турнирът ще се проведе от 30 юли до 5 август на кортовете ТК "Левски" в Борисовата градина. Основните схеми при юношите и девойките ще бъдат от по 48 състезатели.

Благодарение на целенасочените усилия на федерацията и добрата организация на турнира в последните години, той успя да вдигне категорията си от трета на втора,съобщи БФ Тенис.


„Ние сме много щастливи от новината, че турнирът минава във втора категория на Тенис Европа. Надпреварата съществува повече от 20 години и започна от пета категория, за да мине през всички етапи и да стигне сега до втора категория", заяви Илия Кушев – спортен директор на ТК" Левски".

„Това е много добре за българските състезатели, а също така и за клуба, че организираме толкова престижно състезание. 48 тенисисти в основна схема и 48 в квалификациите дава възможност за участие на много състезатели от България и региона. Покачването на категорията дава шанс на играчите да вземат повече точки. Смятам, че турнирът ще бъде много ползотворен за всички. Ние сме доказали и на други турнири, че се справяме добре с организацията и това не може да ни притеснява", добави Кушев.


„Основна част от нашата работа е да осигурим богат държавен календар на родните състезатели по тенис с държавни първенства, турнири и международни турнири за всички възрастови групи", заяви Катерина Генова – ген. секретар на БФТенис.

„По този начин нашите състезатели ще могат да участват на престижни турнири от календарите на Международната и Европейската тенис федерации, но на родна земя. Разбира се, броя международни турнири, на които сме домакини и техните категории зависят от много регламенти и условности на европейско ниво. Но ние полагаме всички необходими усилия за повишаване на техния брой – така например в последните три години двойно се повиши броят на международните турнири до 18 г. – от три през 2015 г. тази година ще бъдат цели шест. Забележителен е и прогресът в турнирите до 14 г. – досега се провеждаха четири турнира от категория 3, а през 2018 г. ще бъдат един от категория 1, един от категория 2 и два от категория 3", допълни Катерина Генова.


През 2016 година момичетата, родени през 2004-а, спечелиха европейската титла, а момчетата ни заеха престижното 7-мо място на континента.

През 2017 г. рекорден брой български състезатели (общо 12) успяха да се класират в първите 100 на европейската ранглиста до 14 г. при юношите и девойките.

От 26 май до 3 юни на кортовете във ваканционно селище „Албена" България ще бъде домакин и на международен турнир от първа категория за юноши и девойки до 14-годишна възраст от календара на "Тенис Европа". Страната ни за първи път получава привилегията да организира състезание от толкова висок ранг в тази възрастова група.