Борисов: Важно е, че всички дойдоха

Политика

17-05-2018, 11:14

Снимка:

eu2018bg.bg

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Лидерите на ЕС и шестимата ръководители на Западните Балкани разговарят в НДК

Започна историческата среща на върха между Европейския съюз (ЕС) и Западните Балкани в София. Лидерите на ЕС и шестимата правителствени ръководители на страните Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово, седнаха на една маса в Националния дворец на културата (НДК).
В следващите часове те трябва да обсъдят перспективите за евроинтеграцията на региона. „Най-вече – всички дойдоха“, заяви пред журналисти домакинът на срещата Бойко Борисов. Българският премиер е провел вчера тричасова работна среща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Темата е била реформата за трудовата мобилност. „Максимален диалог – няма нещо, което да не съм обяснил. Очаквам да намерим решение. Основният им аргумент е, че нашите шофьор са третирани зле, нямат място за сън и хигиена“, обясни министър-председателят.
В 15 часа в Международния пресцентър в НДК ще се проведе пресконференция на премиера Борисов, Жан Клод Юнкер и Доналд Туск. По програма в други зали брифинги трябва да дадат германският канцлер Ангела Меркел, френския президент Емануел Макрон, както и други държавни лидери.
Лидерите от ЕС и държавите от Западните Балкани ще обсъждат свързаността на региона по отношение на транспорт, инфраструктура, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и други.