Нощта на музеите в галерията на Добрич

Ще представят страници от книгата на майстор-шапкар и журналист

В Нощта на музеите художествената галерия в Добрич ще "отгърне" страници от излязлата от печат книга "Искам да ви разкажа" на майстора-шапкар и дългогодишен кореспондент на Българската национална телевизия Георги Колев /1938-2017 г./.
"Телевизията е медия, но преди всичко е картина. Задръж вниманието с картинката и само там, където не е ясно - пускай текст", е сред записаните уроци на оператора след повече от четири десетилетия с камерата на БНТ към младите му колеги. И още:"Добрият оператор трябва да държи сметка за оползотворяването на секундата. Въпросът с дължините в кадъра е изкуство, нарушиш ли мярката, многозначителното се обезличава, посланието става многословно и губи ключовата си думичка".
Георги Колев е снимал в Добруджа, както пише в книгата, "една девствена "Албена",една забравена "Русалка",една непозната като Клондайк Суха река. Както и Дора Габе пред дъбовете в родното й село Дъбовик,младата актриса Жоржета Чакърова, задграничните турнета на хоровете на маестро Захари Медникаров.
Георги Колев е и потомствен шапкар, който години наред крои шапки и посреща гости от цял свят в работилницата в етнографския комплекс "Старият Добрич", припомнят от галерията.В паметните книги на шапкарницата журналистът е записал стотици мисли на посетителите от близо и далеч, част от които намират място и в книгата.Защо насловът на събитието е закачката "Шапка на тояга" ще обяснят на премиерата на книгата на 19 май съпругата на майстора - Мариана Иванова, и неговият син - наследник и в двата занаята, Станислав Колев.

ПРОГРАМА НА ХГ - ДОБРИЧ:
Свободен достъп – от 16.00 ч. до 23.00 ч.
Временни изложби:
· „Иванка Сокерова  – живот в тишина“ - малка пластика, релефи и колажи – от фонда на ХГ – Добрич
·Изложба на художници педагози от Добрич
18.00  ч.  - „Шапка на тояга“ – разказвачите Колеви; с участието на Мариана Иванова и Станислав Колев
Представяне на книгата „Искам да ви разкажа“ на Георги Колев /1938 - 2017/ - дългогодишен кореспондент на БНТ за областта; потомствен шапкар и сладкодумен разказвач
18.30 ч. - Премиера на филма „Galoppo tra le stelle“ /„Галоп сред звездите“, 2008 г./ - разказ за историята на известните в Италия братя Пейкови – скулптора  Асен Пейков и живописеца Илия Пейков.
Режисьори: Венета Ненкова и Станислав Колев
Оператор – Станислав Колев
Продължителност – 38 мин.; субтитри

21.00 ч. – концерт етно джаз на група „Сибила“ /София/ .

С участието на Дона Стоянова (вокал и китара) и Милена Трайкова (вокал и перкусии). Групата ще се представи в разширен състав, като към нея ще се присъединят Сефани Чивчибашиева, която свири на множество екзотични ударни инструменти и китаристите от Добрич  Красимир и Деян Димитрови.