6 нови паралелки с дуално обучение пускат 4 професионални гимназии в Пловдив

Мисия Пловдив

17-05-2018, 12:59

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По 3000 лева целева подкрепа за кампанията по набиране на ученици на всяка паралелка осигурява Община Пловдив

6 нови паралелки с дуално обучение пускат 4 професионални гимназии в Пловдив за учебната 2018/2019 година. Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, Професионална гимназия по електротехника и електроника, Професионална гимназия по транспорт „Гоце Делчев“ и Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" очакват своите бъдещи ученици от 20 до 26 юни, за да подадат документи. Предвижда се в 11 и 12 клас учениците да имат няколко дни в седмицата практика в компаниите, а в останалите – теория.
„Единственият шанс за развитие на професионалните гимназии е дуалният тип обучение“, заяви заместник-кмет Стефан Стоянов. „Теоретичната част на образованието е недостатъчна в днешното забързано съвремие“, допълни той и посочи, че бизнесът стои зад тези паралелки, даже е инициирал някои от тях. „Идеята е интеграция на реалния бизнес, който е готов да инвестира в бъдещите си кадри“, заключи заместник-кметът.
„Тези паралелки дават сигурност за това, че децата могат да започнат да работят веднага след като завършат. Някои от тях могат да работят в компаниите и по време на своето обучение в 11 и 12 клас. Родителите трябва да знаят, че дуалното обучение в Пловдив се осъществява в тясното сътрудничество между Община Пловдив, училищата с подкрепата на бизнеса, част от компаниите са световни лидери в своята област“, посочи кметът Иван Тотев.
Директорът на ПГМТ Анета Чилингирова сподели, че това е третият поред прием, като първите ученици вече са 10-и клас и ходят на място, за да се запознаят с обстановката в предприятията и компаниите, които са  с българско и чуждестранно участие. Следващата година предстои сключване на договори с бъдещите единайсетокласници по специалността „Машини и системи с цифрово програмно управление“, зад която стоят 11 компании. Обмисля се догодина да бъдат 2 паралелки.
За втора година има обявен прием за дуална паралелка в областта на автотранспортната техника в ПГ по транспорт, като 3 фирми са заявили подкрепата си. „Специалностите са тежки, но гарантират много сериозна реализация в автотранспортната сфера, като някои специалности са на върха на заплащането“, изясни директорът Нина Божилова.
26 ученици очакват в ПГЕЕ по специалността „електрообзавеждане на производството“, като вече има осигурена подкрепа от ЕВН, Австрийското посолства и Австрийската камара. В момента се водят преговори с Германо-българската търговско индустриална камара, за които директорът Стоянка Анастасова се надява те да са успешни.
Най-новото общинско училище - Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" обявява 3 нови паралелки с дуално обучение – мебелно производство, тапицерство, декораторство и реставраторство на мебели и полиграфия, като последната е единствена дуална в България. Това е и първата паралелка в Пловдив, при която инициативата е дошла от местни бизнес компании в печатарството, като техният брой до момента е 9. Общо 320 000 лева бяха осигурени за ремонт на сградата от общинския бюджет.
„Индустриалната зона много се развива, затова Общината работи активно по професионалната реализация на децата. Голяма част от компаниите партнират по създаването на такива паралелки и осигурява работа, което не спира развитието и завършването на висше образование. Знанието и уменията са точно като тези, които са в чужбина, тъй като машините и съоръженията са едни и същи в цяла Европа и перспективите са много добри“, уточни още кметът Иван Тотев.
По 3000 лева целева подкрепа за кампанията по набиране на ученици на всяка паралелка осигурява Община Пловдив. Вече все повече компании са готови да инвестират време и собствени служители, за да гарантират добра подготовка на квалифицирани бъдещи служители.