Шофьори на тирове и автобуси с протестно шествие в София

Политика

17-05-2018, 14:57

Снимка:

България утре

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Протести срещу промените в пакет „Мобилност“ имаше в цялата страна

Шофьори на тирове и автобуси излязоха на протестно шествие в София по времето, когато се провежда Срещата на върха ЕС – Западни Балкани. Протестът е срещу предвидената европейска реформа в пакет „Мобилност“.

Шофьорите преминаха от площад „Македония“ до НДК в мирно протестно шествие, като за кратко блокираха движението по улица "Алабин". Искането им е да бъдат чути от европейските лидери. Шествието е под надслов "Протест срещу регулацията Макрон", тъй като промените са предложени именно от френския президент Еманюел Макрон. Те предвиждат шофьорите да се  завръщат "у дома" на всеки три седмици, както задължението да почиват през седмицата извън превозното средство.

Според родните превозвачи това ще доведе до фалит на редица български фирми. Затова и редица шофьори паркираха своите камиони и автобуси на бул. „Цариградско шосе“ и се включиха в шествието.

Демонстрации има и в други градове в страната, а някои международни шофьори се отправиха и към граничния пункт Кулата, където присъствието на камиони затрудни движението, но блокада на границата няма. Шофьори паркираха своите камиони и на АМ „Хемус“ край Варна.

Още при обявяване на протеста от сектора съобщиха, че не става въпрос за политически искания и той не е насочен към управляващите.