Оставиха в ареста обвинените за източване на Здравната каса в Пловдив

Крими

17-05-2018, 15:48

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

За повдигнатите обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп

Иван Деспотов и Владимир Манев от Здравната каса остават в ареста с определение на Апелативния съд. Другите двама обвиняеми по делото - Николай Александров и Димитър Йотинов, са на свобода срещу парична гаранция.
Двамата здравни шефове са обвинени, че източват бюджета на Здравната каса чрез използване на истински документи - рецепти за скъпоструващи лекарства за хепатит, подавани от аптеки - фантоми. По този начин били отклонени над 1 милион лева. Прокурорът по делото Иван Даскалов представи днес в съдебната зала бележка с ЕГН-та и кодове на лекарства, написана от обвиняемия Иван Деспотов.

Деспотов и Манев заявиха готовност да окажат пълно съдействие на разследващите. Съдът ги остави в ареста, с аргумент, че има опасност да извършат ново престъпление.
Засега не е ясно кога материалите по делото ще бъдат окомплектовани и внесени в съда. За повдигнатите обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери.