ЕС потвърждава европейската перспектива за Западните Балкани в Декларацията от София

Укрепването на добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество са ангажименти

ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това става ясно от приетата днес декларация на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, предава БиТВ. Ръководителите на ЕС и държавите-членки са постигнали съгласие по документа, към който са се присъединили и партньорите от Западните Балкани.

Въз основа на постигнатия досега напредък партньорите от Западните Балкани отново потвърждават ангажираността си с европейската перспектива като свой категоричен стратегически избор и с активизирането на своите усилия и взаимна подкрепа, се казва в декларацията.

В нея се посочва още, че ЕС е решен да укрепи и засили своята ангажираност на всички равнища в подкрепа на политическата, икономическата и социалната трансформация на региона, включително чрез засилена помощ, въз основа на постигнатия от партньорите от Западните Балкани съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи.

ЕС приветства ангажираността на партньорите от Западните Балкани с върховенството на демокрацията и принципите на правовата държава, по-специално борбата с корупцията и организираната престъпност, доброто управление и зачитането на правата на човека и правата на лицата, принадлежащи към малцинства, пише още в документа.

Укрепването на добросъседските отношения, регионалната стабилност и взаимното сътрудничество са ангажимент на партньорите от Западните Балкани, който се подкрепя от ЕС.

Въз основа на постигнатия напредък, включително чрез регионални инициативи, ЕС и Западните Балкани се ангажират да повишат значително свързаността във всичките й измерения: в областта на транспорта и енергетиката, цифровата и икономическата сфера, както и между хората.

В декларацията ЕС и партньорите от Западните Балкани признават, че резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност са от съществено значение за политическата и социално-икономическата трансформация на региона, както и за регионалната стабилност и сигурност, съответстващи на висшия интерес на гражданите им.

С дезинформацията и други хибридни дейности ще се борим съвместно чрез по-голямо сътрудничество в областта на устойчивостта, киберсигурността и стратегическата комуникация, се казва още в документа.

За да ускорим подобряването на живота на нашите граждани в областта на свързаността и сигурността с оглед на европейската перспектива на Западните Балкани, днес ЕС стартира приложената към настоящата декларация приоритетна програма от София за ЕС и Западните Балкани, стъпвайки на съответните аспекти от приетото на 6 февруари 2018 г. съобщение на Комисията, пише в декларацията.

ЕС приветства намерението на Хърватия да бъде домакин на среща на върха между ЕС и Западните Балкани по време на председателството си през 2020 г.

Целия текст на Декларацията от София може да видите тук.