Цачева: Трябва да приемем правила за частния фалит

Общество

18-05-2018, 10:41

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

България остана единствена в ЕС с вечни длъжници

В България трябва да се приеме регламент за частния фалит. Страната ни е единствена в ЕС, която няма разписана процедура как се слага край на дълговете. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, която се включи в международна конференция за процедурите по несъстоятелност, организирана от евродепутата Емил Радев.
„Дали частният фалит ще влезе в сила чрез отделен закон или с поправки на вече съществуващи нормативни актове зависи от усилията на работна група в широк състав, където да се чуят мненията на експертите. Омбудсманът също работи по тази идея. Ще бъда откровена - има и обратно мнение по въпроса”, каза министър Цачева.
Темата за втория шанс, обявяването в несъстоятелност и освобождаване от дългове на малки и средни предприятия, е от значение за всички европейски държави, допълни евродепутатът Емил Радев. По думите му в проект на директива е заложено да има и потребителска несъстоятелност. „Със сигурност ще се разшири приложното поле – не само за фирмите. Ще влязат там и предприемачите, което значи част от физическите лица. Това значи, че свободните професии, земеделските производители, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители и т.н. ще могат да обявяват фалит“, обясни Радев. И допълни, че следващата стъпка е да се въведе и потребителската несъстоятелност в пълния й вид, което значи, че и физическите лица ще могат да се ползват от този инструмент.