Контрабандни златни накити, цигари и тютюн за пушене задържаха митнически служители

Крими

18-05-2018, 12:42

Снимка:

Митница Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор на Митница Пловдив

При две проверки на ГКПП „Маказа" служители от митническа мобилна група към ЦМУ откриха контрабандни 330.60 грама златни накити, 1.160 кг нарязан тютюн за пушене и 3300 къса /165 кутии/ цигари, Стоките са закупени от Република Турция и са задържани в опит да бъдат пренесени през външна граница на Европейския съюз без знанието и разрешението на митническите органи.
На 15 май 2018 г. около 14,00 часа на ГКПП Маказа пристига лек автомобил на път от Турция през Гърция за България, в който пътували пет лица - водачът и четирима пътници, български граждани. По метода „анализ на риска" превозното средство е селектирано за проверка от служителите на митническата мобилна група. Пътниците  отговорили на въпросите на митническите служители, че не внасят нищо за деклариране. При извършената проверка, в дамската чанта на една от пътничките са открити, увити в чорап, гривни и пръстени от жълт метал. Според направената от вещо лице експертиза златните накити са от 14 и 22-каратово злато с общо тегло  330.60 грама на стойност 21 582 лева. В хода на проверката, в сака на същата пътничка са открити 1.160 кг тютюн за пушене. Откритите стоки са задържани. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.
При друга проверка, на следващия ден, 16 май 2018 г., са открити нелегални цигари в лек автомобил, който пристигнал около 03,20 часа на ГКПП Маказа на път от Турция през Гърция за България, управляван от български гражданин. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в багажника на автомобила и в личния багаж на шофьора са открити 165 кутии( 3 300 къса) цигари без български акцизен бандерол, с надпис „Duty Free", с марки „Karelia Slims" и „EVE sunflower extrabag". Цигарите са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор на Митница Пловдив под надзора на Районна прокуратура Момчилград.