Балкански хакатон 2018 г. – преодоляване на дигиталните граници

София Лайф

18-05-2018, 14:36

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Основно предизвикателство на двадесет и четири часовия хакатон е цифровото разделение

Програмисти (coders) от всички балкански държави ще кодират европейското цифрово бъдеще на 27 и 28 юни в София, "София Тех парк". Балканският хакатон е под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, министъра на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и кмета на София Йорданка Фандъкова, предават от общината.

Събитието се организира от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община, Държавна агенция “Електронно управление”, Асоциация за развитие на София, фондация Webit и "София Тех Парк".

Балканският хакатон събира заедно най-добрите кодери (студенти, младежи, стартъпи компании, дизайнери, IT любители и професионалисти) от всички балкански страни, за да предложат прототипни решения на предизвикателствата пред цифровото бъдеще на Европа и дигиталната свързаност на Балканите. Всеки, който мисли как да подобри онлайн правителствените инструменти, да гарантира неприкосновеността на личния живот и сигурността на гражданите в един свързан свят, да направи технологиите отворени и достъпни за всички, независимо от местоположението, възрастта, пола и професията, ще се състезава за сериозни парични награди, осигурени от Мтел, Столична община и Представителството на ЕК в България.

Отборът победител получава парична награда и покана от комисар Мария Габриел да участва в събитията по време на Code Week 2018 в Брюксел.

Основно предизвикателство на двадесет и четири часовия хакатон е цифровото разделение: как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства дигитално изключен. Само 1 месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на ЕС балканските кодери ще предложат своите решения за европейска свързаност.

Работният език на Балканския хакатон е английският език. Повече подробности за условията, предизвикателствата и програмата може да видите на страницата на хакатона: www.balkanhackathon.eu

Крайният срок за регистрация е 1 юни 2018 г.

Балканският хакатон 2018: Преодоляване на дигиталните граници ще се проведе с подкрепата на МОБИЛТЕЛ и партньорството на Upnetix, Dreamix и Софтуерният университет.