19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

Животът

19-05-2018, 08:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затлъстяването при децата и юношите се превръща в световен проблем

То е естетичен, но преди всичко здравословен проблем

Кампанията е основана през 2009 г. от Националния форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Мисията на Европейския ден за борба със затлъстяването е да създаде по-здраво население на Европа, като значително намали броя на гражданите в ЕС със заболявания и преждевременна смърт, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.

Експертите алармират, че в Европа свръх теглото и затлъстяването се превръщат в епидемия. По данни на СЗО между 30 и 80 на сто от хората над 18 години в повечето европейски държави са с наднормено тегло.

Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс - съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека. Основно условие за постигане и поддържане на здравословно телесно тегло е добрият баланс между разход на енергия при физическа активност и прием на енергия с храната.

Затлъстяването е заболяване, което се дължи на прекомерно натрупване на мастна тъкан в организма на човека. В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.

Затлъстяването е естетичен, но преди всичко здравословен проблем! То е причина за развитието на редица заболявания: сърдечно-съдови (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт), захарен диабет тип 2, злокачествени новообразувания, ставни и дихателни заболявания и др.

 

 

С висок риск е затлъстяването при децата, тъй като се формират голям брой мастни клетки, които остават при възрастния човек и не намаляват дори и той да отслабне. Ето защо профилактиката на затлъстяването в зряла възраст започва още в детския и юношеския период.  През 2007 г. страната ни се присъединява като активен участник и партнъор към мрежата на Европейската инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при деца на 7 годишна възраст, с което се постига целта за създаване на стандартизирана система за надеждна информация по този проблем в страните от Европейския регион. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), след обработка на събраната информация от проведения последен кръг (през учебната 2015/2016 година) на националното представително изследване е наблюдавана благоприятна тенденция за задържане на установените нива на наднормено тегло и затлъстяване при първокласниците, в сравнение с предходния кръг (през учебната 2012/2013 година).

В тази връзка РЗИ-Добрич текущо реализира дейности по темата, насочени към двете възрастови групи: деца и ученици, относно

 здравословния избор на храни и здравословно хранително поведение, с предоставяне на различни здравно-образователни материали. По темата са ангажирани и медицинските специалисти от детските и учебни заведения на територията на гр. Добрич.

 

За да поддържате здравословно телесно тегло, спазвайте следните правила: 

   • Приемайте храна с енергийна стойност, съответстваща на Вашия енергоразход.

   • Хранете се често и умерено (разпределете храната в 3 основни приема с 2-3 междинни закуски и намалете обема на порциите); 

   • Увеличете консумацията на плодове и зеленчуци; редовно консумирайте варива и зърнени храни. Тези продукти са бедни на мазнини и богати на хранителни влакнини, които увеличават обема на храната и засилват усещането за ситост; 

   • Избягвайте пикантните подправки и солта; 

   • Пийте най-малко 1,5 л вода и течности дневно; 

   • Намалете консумацията на мазнини и алкохол, тъй като те са висококалорични;       

   • Ограничете консумацията на сладкарски и тестени изделия (пасти, торти, шоколадови десерти, баници и други), тъй като освен въглехидрати те съдържат и голямо количество мазнини; 

   • Движете се ежедневно, като ходите пеша или упражнявате леки физически упражнения.