Фандъкова: Продължава модернизирането на столичния зоопарк

Мисия София

19-05-2018, 11:54

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Всички събития от програмата са безплатни срещу закупен билет за вход в Зоологическата градина

Поредният етап от модернизацията на Зоологическа градина София, която на 18 май 2018 г. празнува 130 г. от създаването си от княз Фердинанд I през 1888 г., приключи. През 2017г. извършихме цялостно обновяване и модернизация на клетките на големите котки, сега отворихме разширението за сурикатите и бодливите свинчета. Предстои разширението на сектора на приматите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Разширенията и ремонтните дейности са направени според изискванията на Европейската асоциация на Зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). Нашата цел е да станем неин редовен член, което ще ни позволи да обменяме животни с други зоопаркове, предават от общината.

По повод юбилея на Столичния зоопарк, пускаме SMART приложения – „VIPS SOFIA ZOO“,, което може да се изтегли напълно безплатно за всички устройства и да се използва на територията на зоопарка. То дава допълнителна информация за различните видове животни - снимки, видео, текст и аудио запис – информацията е свързана с тяхното хранене, отглеждане и навици. Стартираме с инфорамция за 24 вида животни, като постепенно ще го разширяваме. Предстои да излезе и английската версия на приложението, която ще съдържа еквивалента на тази в бг версията информация. Всички посетители на Зоопарка ще могат да се възползват от безплатната Wi-Fi мрежа в Зала „Големи котки, аквариум и терариум“ и около загражденията на дребните хищници и научат много нови любопитни факти за обитателите на Зоопарка!

Във връзка с юбилея, в събота, 19 май ЗОО организират целодневен фестивал за малки и големи.

Програма:

Между 11:00 – 13:00 часа на лятната сцена на Зоопарка ще се проведе празничен концерт за най-малките и техните родители с водещ популярният и обичан актьор Ники Станоев.
Програма :
- 11:00 ч. Концерт на Детски радиохор на Българското национално радио с диригент Теодора Димитрова.
- 11:30 ч. Джаз за деца / Jazz for kids "Джаз за деца" с "Венци Благоев ДЖАЗТЕТ”, гост-вокалист Марина Господинова и детска вокална група “Пим-Пам” с диригент Ирена Христова.
- 12:30 ч. викторина за деца “Минута е много” с водещ Петър Вучков

Вечерта, от 18:00 до 20:00 часа на лятната сцена ще се състои втори празничен концерт, с участието на любими на тийнейджърите изпълнители.
Програма:
18.00 часа – Среща с влогъра Chris Zahariev / Крис Захариев
18:30 часа – NDOE / рапъра ЕНДО
19:00 часа – концерт BNR (Bandata na ruba) - БНР, Бандата на ръба

20 май 2018 г. (неделя), 19:30 часа
Във връзка със 130-годишнината на Зоологическа градина София, 30 години Малък куклен театър „Слон” и културната програма на Столична община по повод председателството на България на Съвета на Европейския съюз от 19.30 часа в зала „Големи котки, терариум и аквариум“ ще бъде представен уникален воден куклен спектакъл - „Райската птица“.

"Райската птица" е първият за България и Европа воден куклен театър.

19 и 20 май 2018 г. – Да направим най-дългата рисунка в Зоопарка! Всички малки и големи посетители на Зоопарка ще могат да се включат в изрисуването на платно от винил с дължина 130 метра, посветено на юбилея на Зоологическата градина!

Всички събития от програмата са безплатни срещу закупен билет за вход в Зоологическата градина.

На 19-ти и 20-ти май касите на Зоопарка ще работят с удължено работно време от 9:30 до 19:00 час.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"