Боил Банов поздрави работещите в музеи и галерии за 18 май

Животът

19-05-2018, 13:30

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Вчера бе Международният ден на музеите

Министърът на културата Боил Банов поздрави работещите в музeите и галериите по случай професионалния им празник – Международния ден на музеите.

Ето и текстa на приветствието:
„Тази година Европа отбелязва Европейската година на културното наследство и за мен е удоволствие да Ви поздравя с 18 май – Международния ден на музеите. Обръщам се към всички Вас, отдали своя професионализъм и всеотдайност за опазване на културното наследство на страната ни, с чувство на уважение и благодарност. Всички Вие, които работейки без излишен шум, правите нещо много важно – съхранявате паметта на българската нация.

Да бъдеш музеен специалист е дълг и призвание. Музейната професия е мисъл, знание, отговорност и много любов. Вие притежавате всички тези качества и Ви благодаря за усилията и всеотдайността в работата Ви!

Тази година честването на Международния ден на музеите протича под мотото „Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови публики“. Никой не може да отрече, че представата за музеите вече е различна – те не са просто показване на колекции. Посредством технологиите, дигитализацията и социалните медии днес музейните послания достигат до много нови публики, които не са свързани с географското положение на музея. Достъпът до тези публики, съвременните средства за комуникация и развитието на технологиите разкриват много нови възможности в работата на музейните специалисти.

Приемете, скъпи колеги, искрените ми пожелания за здраве на Вас и на Вашите семейства. Пазете неуморния си дух, защото има още много предизвикателства и успехи, които Ви очакват! Честит празник!”