Лиляна Павлова открива Ден на отворените врати в НДК в понеделник

София Лайф

19-05-2018, 16:41

Снимка:

eu2018bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

НДК отваря врати точно в 9.00 часа, когато ще приеме първите посетители, а последната група ще влезе в 16.00 часа

Министър Лиляна Павлова ще открие Деня на отворените врати в НДК в 9.00 часа на 21 май, когато всеки гражданин ще може стане „делегат“ на Българското председателство и да седне в стола на европейските лидери като германския канцлер Ангела Меркел или френския президент Еманюел Макрон. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

„В Деня на отворените врати най-важните гости в Дома на Българското председателство ще са гражданите. Те ще могат да участват в организирани обиколки на сградата, чрез които ще представим как протичат срещите от календара на първото Българско председателство и как ЕС работи за бъдещето на Европа, за да продължи тя да бъде най-доброто място за живеене в света“, заяви министър Павлова.

Тя подчерта, че в този ден специално внимание ще се обърне на „най-младите делегати“ – децата и учениците. Събитието се организира в партньорство със Съвета на ЕС и Европейската комисия като гостите ще имат възможност да получат информация и материали за Европейския съюз. По време на обиколката в понеделник всеки един гост ще може да разгледа залите 7 и 9, както и знаковата зала 3, където на 17 май се проведе Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Точно там е и кръглата маса, около която заседаваха лидерите на общността и партньорите от Западните Балкани. В Деня на отворените врати всеки посетител ще може да избере къде да се снима, в чий стол да седне и да усети духа на Българското председателство.

НДК отваря врати точно в 9.00 часа, когато ще приеме първите посетители, а последната група ще влезе в 16.00 часа. Обиколките ще продължават по 45 минути и ще завършват във фоайето на НДК, където на разположение на гостите ще са информационните материали на Българското председателство, Съвета на ЕС и Европейската комисия. Посетителите ще могат да се включат и в знаковите за всяко председателство "семейни снимки". В тях ще могат да участват всички желаещи. Снимките ще бъдат публикувани в галерия на сайта на Българското председателство, както подобава за всички срещи на високо ниво. Събитието е публично и ако не желаете да бъдете снимани или снимките да се публикуват, информирайте изрично своя гид преди началото на обиколката. Ще се радваме да споделите впечатленията си в снимки с хаштаговете #EU2018BG и #NDKOpenDoors във Фейсбук, Туитър и Инстаграм, а в края на деня ще съберем най-интересните от тях в албум на страницата на Българското председателство.

Гидове на групите ще бъдат служители на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС, които от първо лице ще разказват за провели се събития и ще могат да отговарят на въпроси и за организацията на историческата за България Среща на върха ЕС – Западни Балкани. Най-голямото събитие от Българското председателство беше посетено от рекордния брой от 800 български и чуждестранни журналисти, дошли от 40 държави от 4 континента. По време на обиколката гражданите ще се запознаят и с някои от произведенията на изкуството, изработени специално за интериора на НДК, неизменна част от атмосферата на политическите срещи.

При влизането си всички посетители ще преминават през проверка за сигурност, задължителна за всяко събитие от Българското председателство. За да преминете по-бързо, не носете остри и опасни предмети, обемни раници, багажи или храна. Гардеробът на Зала 1 ще бъде на разположение на посетителите на Деня на отворените врати. За да се избегнат затруднения с намирането на места за паркиране, съветваме гражданите да ползват градския транспорт.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"