Международen ден на метрологията

Животът

20-05-2018, 08:06

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Националните метрологични институти по света непрекъснато развиват науката за измерванията

Международният ден на метрологията - 20 май, отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г., напомнят от Българския институт по метрология.

Конвенцията осигурява основата на международна кохерентна система за измервания, която подпомага научните изследвания и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и опазването на околната среда на глобално ниво.

Националните метрологични институти по света непрекъснато развиват науката за измерванията чрез разработване и валидиране на нови методи за измерване, напомнят от българския институт. Тези разработки играят ключова роля при намирането на нови решения в транспортния сектор, иновации като водородни горивни клетки, електромобили или ново поколение икономични пътнически самолети.

Националните метрологични институти участват в сравнения, координирани от Международното бюро по мерки и теглилки, за да се осигури надеждност на резултатите от измервания навсякъде по света. Международната организация по законова метрология разработва международни препоръки, целта на които е уеднаквяване и хармонизиране на изискванията по света в много области, включително и в областта на транспорта.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен