С кралски вкус – как да си направим тортата на Меган и Хари у дома?

Нищо недостъпно – брашно, захар, яйца, масло…

Разбира се, че конкретната рецепта на кралската сватбена торта ще остане дълбоко пазена тайна. Свежото и сладко изкушение с вкус на цвят от бъз, лимон и маслен крем обаче има множество вариации и нищо в тях не е недостъпно като цени или продукти. Най-труден за набавяне вероятно е сиропът от бъз. Но дори и да нямате възможност да си го направите сами (нищо сложно – цвят от бъз, захар и вода), може да бъде намерен в търговската мрежа.

Затова вместо да преглъщайте, запретвайте ръкави и си направете вкъщи една торта, достойна и за кралете. Буквално!

Какво ни трябва?

За основния блат и сиропирането му са необходими:

225 грама масло на стайна температура

255 грама пудра захар

255 грама брашно (най-добре самонадигащо се, ако не разполагате с такова добавете един бакпулвер и пресейте през сито)

4 големи яйца

Един лимон – изстискайте сока и настържете кората, защото ще ви трябват и двете

100 мл. сироп от бъз

Техниката за приготвянето на блата е стандартна за кекс – маслото, пудрата захар и лимоновата кора се разбиват в голяма купа до пухкава смес. Най-лесно ще се получи с миксер. Бавно и постепенно се добавят първо яйцата и накрая брашното. Внимава се да няма „топчета“ брашно и консистенцията да е напълно гладка. Сместа се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-50 минути или докато е изпечена напълно.

Охлажда се леко, след което се сиропира с лимоновия сок и леко разредения сироп от бъз.

Ако искате да постигнете съвсем кралския вкус - можете да приготвите и маслена глазура. Тя се състои само от масло и пудра захар в съотношение 1:2 (например 150 гр. масло + 300 гр. пудра захар).

А декорацията е въпрос на въображение…



Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"