Разследват ФБР за намеса в кампанията на Тръмп

Свят

21-05-2018, 10:24

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Американският президент иска да знае дали е имало агент под прикритие, внедрен от Обама

Ще започне разследване срещу ФБР. Американското министерство на правосъдието ще провери дали агенти на Бюрото са били внедрени в щаба за предизборна кампания на Тръмп. До това се стигна, след като самият американски президент поиска в Туитър разследване.

„С настоящето искам и утре ще го направя официално Министерството на правосъдието да провери дали FBI са проникнали или проверявали кампанията "Тръмп" за политически цели и дали такива искания са направени от хора в администрацията на Обама !“, пише в неделя в Туитър Тръмп.

Заместник-генералният прокурор на САЩ Род Розенщайн каза, че ще се предприемат действия, ако се открие подобно действие.

"Ако някой е проникнал или наблюдавал участниците в президентската кампания за неподходящи цели, трябва да знаем за това и да предприемем подходящи действия", заяви Розенщайн.

В друг туит Тръп съобщава, че  има данни за поне един внедрен агент на ФБР в кандидат-президентската му кампания и това било станало много преди новината за руска намеса в кампанията, която американският президент определя като фалшива информация. Според него, ако се окаже вярно, че ФБР е наблюдавало кампанията му, това ще е най-големият политически скандал.

Вече се води разследване за това дали хора от кръга на Тръмп са имали връзки с Русия и дали Москва се е намесила в предизборната кампания за президент на САЩ.

"Ню Йорк таймс" съобщава, че ФБР е използвало услугите на информатор по време на кампанията на Тръмп, но е това е станало, след като се появили данни за руска намеса.  Според източници на изданието агентът бил американски университетски преподавател, работещ във Великобритания. Той поддържал връзка с двама души, които тогава били съветници на Тръмп – Джордж Пападопулос и Картър Пейдж.

БиБиСи съобщава, че специалният прокурор за разследването на руската намеса в американските избори Робърт Мюлер разширява обхвата на разследването и очевидно Доналд Тръмп не е щастлив от това.

В статията на "Ню Йорк таймс" пише още, че  екипът на специалния съветник разглежда опитите на граждани от Близкия изток, включително такива от Саудитска Арабия и Израел, да предложат помощ за кампанията "Тръмп" през 2016 г. Такова чуждестранно участие в избирателния процес в САЩ би било незаконно.