55 000 зрелостници на матура по БЕЛ

Животът

21-05-2018, 11:13

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Изпитният вариант беше генериран в 5 сутринта в Министерството на образованието

Днес се провежда матурата по български език и литература за дванайсетокласниците. Темата за писане е номер 24. Изпитният вариант беше генериран в 5 сутринта в Министерството на образованието измежду над 11 милиона възможности, предават от просветното министерство.

Изпитът започна в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа, като за зрелостниците със специални образователни потребности той ще бъде 6 часа. Зрелостниците трябваше да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа, да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия модул.

В 9 часа беше изтеглен Вариант II за първото национално външно оценяване на седмокласниците по български език и литература от Юлиян Лазаров, репортер от Военен ТВ Канал. Изпитът започна в 10.00 часа и се състои от два модула. Първият модул е с продължителност 60 минути и включва въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият е 90 минути и в него учениците ще правят преразказ на непознат текст с дидактическа задача. За учениците със специални образователни потребности има предвидено допълнително време за работа.

Авторът и творбата за интерпретативното съчинение или есе ще бъдат обявени в 12.00 часа по Българското национално радио. В същото време ще бъде обявен и авторът на текста за преразказ и дидактическата задача за седмокласниците.