Младежи и депутат от ПП ГЕРБ от Пловдив почетоха жертвите от Белене

Новините

21-05-2018, 10:55

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Преди 69 години на това място (т.нар. Втори обект) е поставено мястото на най-големия лагер за противници на БКП

Представители на Младежката организация на Политическа Партия ГЕРБ в Пловдив-град взеха участие в националното поклонение в памет на жертвите на комунистическия режим на остров Персин, край Белене.  Тази година темата на събитието е „Белене – европейско място на памет“.на остров Персин край град Белене.
"Преди 69 години на това място (т.нар. Втори обект) е поставено мястото на най-големия лагер за противници на БКП. Хиляди са преминали през това място. Мнозина са оставили костите си тук. Други са оцелели в опита да бъдат пречупени с наложения нечовешки режим. Но ние сме тук, за да помним. Младите хора трябва да знаят какво се е случило на това място, за да не може никога повече да се повтарят насилията на 20-ти век. Мемориалът, който ще бъде изграден, ще бъде истинско европейско място за памет. Имаме огромното желание да покажем на нашите европейски приятели, че тук в България са се случвали ужасни неща, че българския народ не е приел комунистическата диктатура 44-та година доброволно, а с огромно насилие и жестоки репресии“, заяви пред стотиците присъстващи евродепутатът от  ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на Европейския парламент д-р Андрей Ковачев, който бе официален гост в националното поклонение в събота. На събитието присъства и народният представител от ПП ГЕРБ от Пловдив-град Спас Гърневски.
"Нека помним и никога повече не допускаме да се случват подобни зверства...", заяви Мирослав Тенев от ръководството на МГЕРБ Пловдив-град.
ТВО Белене е името на концлагер в България, функционирал на територията на остров Персин (Беленски остров) в периода 1949 – 1989 година (с няколко прекъсвания), като жените са били на остров Щурчето. Закрит от 5 септември 1953 г., той е възстановен след Унгарското въстание от края на 1956 г. и отново е закрит на 27 август 1959 г., въпреки че тайно продължава да функционира поне две години след това. Лагерът отново отварян през 1972 и 1984 година по време на т.нар. Възродителен процес. Построен е по поръчка на БКП и ОФ, като там са депортирани много от противниците на комунистическия режим.