З. Русинова: Основният проблем на трудовия пазар е липсата на кадри

Животът

21-05-2018, 12:53

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Безработицата е рекордно ниска и ни нарежда на 11-о място в Европа

В студиото на БНТ зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира програмата „Умения“ и програмата за заетост за хора с увреждания. Според зам.-министъра на труда и социалната политика безработицата в България е рекордно ниска, а основният проблем на пазара на труда е липсата на кадри.

Програмата „Умения“ е на стойност до 30 милиона и до края на годината ще бъде отворена за кандидатстване. Чрез нея работодателите ще могат да обучат персонала си, а безработни и неактивни ще могат да повишат уменията си.

"Безработицата е рекордно ниска и ни нарежда на 11-о място в Европа", добави Зорница Русинова, "но основният проблем остава липсата на квалифицирани кадри", изтъкна тя.

Ключов приоритет са дигиталните умения, но програмата ще даде възможност за обучение в специфични области.

"Предприемачеството е сред сериозните приоритети на министерството на труда", заяви Русинова. Затова е стартирана програма за микрокредитиране на малки предприятия.

"Няколко са областите, в които се работи по отношение на хората с увреждания", заяви Русинова, но призна, че не е направено достатъчно.

"В момента се дава възможност за обучение и квалификация на хора с увреждания. Ако работодателите задържат човек с увреждания на работа над 6 месеца след приключване на програмата за заетост, министерството предоставя бонус от 6 заплати. С това се подпомага работата на човек с увреждания до три години", увери Русинова.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"