Казанлък отбелязва 115-и Празници на розата и 100 години лютиерство

Животът

21-05-2018, 15:23

Снимка:

Община Казанлък

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Галина Стоянова се срещна с новия директор на Института по розата

Министерство на културата: „Община Казанлък се грижи за традициите, развива лютиерството, защото бъдещето е в изкуствата.“

„Община Казанлък се грижи за традициите, развива лютиерството, защото бъдещето е в изкуствата.“, заяви Анна Виденова, главен експерт „Сценични изкуства и художествено образование“ от Министерството на културата по време на пресеконференция в БТА в София, дадена съвместно с Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова и Почетния гражданин на Казанлък Едрьо Едрев.

Анна Виденова поздрави организаторът на празниците - Община Казанлък за грижата към традициите и културното наследство, което отличава Долината на розите и на тракийските царе: „Община Казанлък е намерила най-характерните символи за Казанлък – розата и цигулката.“, подчерта Виденова и изрази надежда, че интересът към лютиерския форум в Казанлък и догодина ще бъде така голям. „Сигурна съм, че Министерство на културата ще продължи да оказва подкрепа в начинанията на община Казанлък в тази посока.“, каза Анна Виденова.

Пред националните медии в БТА в София кметът на община Казанлък Галина Стоянова представи основни акценти от празничната програма на Фестивал на розата 2018.

Почетният гражданин на Казанлък Едрьо Едрев, който е първият български възпитаник на италианската лютиерска школа „Страдивари“ се върна в далечната 1918г. и накратко разказа за началото, когато е открито първото ателие в Казанлък и основаването на фабрика „Кремона“, която е неразделна част от историята на лютиерството в казанлъшкия край.

Тази година се навършват 100 години от лютиерския занаят в казанлъшкия край. В рамките на 40-годишнината от побратимяването на Казанлък с  Кремона за първи път в България, в Казанлък ще се проведе 9-ият Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара.

Престижният конкурс за струнни музикални инструменти е на името на световния виртуоз Антонио Страдивари. Международният конкурс по лютиерство се организира от 80 години в рамките на STRADIVARI festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона. Провеждал се е понякога и в други италиански градове, но откакто е създаден, никога досега не е напускал пределите на Италия.

Участват лютиери от цял свят, които продължават да изпращат своите инструменти – участници в конкурса. Самите инструменти са уникални по своята изработка. Те са изработени специално за конкурса. Получените инструменти, в т.ч. цигулки, виоли, виолончела, китари, ще бъдат подредени и изложени в специална зала в уникалния Музей на розата в Казанлък.

Журито, което ще оценява инструментите, е от международна величина, от три континента - Европа, Азия и Америка. Специално за журирането на 28 май от Италия ще пристигне председателят на Националната асоциация на италианските лютиери Гуалтиеро Николини.

За първи път конкурсът напуска пределите на гр. Кремона, Италия, благодарение на съвместното ни партньорство с Едрьо Едрев, който е почетен гражданин на Казанлък и е първият български лютиер, завършил Школата по лютиерство на Антонио Страдивари в гр. Кремона, Италия. Благодарение на Едрев посетителите на казанлъшкия Исторически музей „Искра“ могат да се докоснат до стърготини от ателието на великия Антонио Страдивари.

Музеят на розата в Казанлък е единственият на Балканите. Разполага с над 15 000 експоната, свързани с розопроизводството и розоваренето. Привлича все повече туристи, макар да бе открит само преди две години.

Казанлък е единственият град в България, в който има профилирана паралелка по лютиерство и тя е в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”.

В дните на Фестивала на розата и в рамките на Международния конкурс Казанлък ще бъде посетен повече от 100 дипломати – представители на държавите-членки на Европейския съюз – т.нар. античи. Кметът Галина Стоянова отбеляза: „Това е едно много високо ниво по време на Европредседателството ни, което ние не случайно сме заслужили. Тези дипломати ще бъдат в Пловдив, Казанлък и Бургас. Надявам се у тях да оставим добри спомени за Казанлък, тъй като  ние съзнаваме, че представяме България.“.

В рамките на конкурса са предвидени и два класически концерта:

01.06. – 19.00 часа - класически концерт  на струнен квартет „КласикАрт“

02.06. – 18.00 часа - церемония по награждаване и концерт на камерен ансамбъл за класическа музика „Софийски солисти”.

Изложбата на световните струнни музикални инструменти ще гостува в Казанлък до 22 юни 2018 г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен