Цацаров разпореди проверка на Таско Ерменков

Крими

21-05-2018, 20:25

Снимка:

Прокуратура на Р България

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Ако има данни за престъпление – снемане на имунитет и започване на разследване

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил Софийската градска прокуратура да извърши проверка по сигнала на депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков срещу народния представител от БСП Таско Ерменков. По-рано днес ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата. Причината е публикация на червения депутат във Фейсбук, в която твърди, че водата в София е "отровна“ и предизвиканият смут от това изказване.

Партия ГЕРБ сезира държавното обвинение за престъпления по два члена от Наказателния кодекс (НК)- за разпространяване на невярна и заблуждаваща информация (чл. 326) и за деяние с цел тероризъм (чл.108а).

Имунитетът на Ерменков не е проблемен за извършването на предварителна проверка, защото прокуратурата ще търси данни за престъпления, обясниха от държавното обвинение. Ако в рамките на проверката се съберат данни и за тероризъм, случаят ще бъде прехвърлен на компетентната Специализирана прокуратура.

Ако прокуратурата прецени, че Ерменков е извършил престъпление по някой от двата текста, главният прокурор ще трябва да поиска снемането на имунитета на Ерменков, за да може срещу него да се образува разследване.