Мария Делчева с надежда за медал от младежката Олимпиада

Спорт

22-05-2018, 10:25

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мария Делчева участва в Балканиадата по бадминтон

Наскоро Делчева стана лауреат на наградата "Успелите деца на България – 2017“ на Фондация "Димитър Бербатов"

Състезателката на старозагорския Спортен клуб „Бадминтон“ Мария Делчева ще представи Стара Загора през октомври на III-те летни Младежки олимпийски игри в Буенос Айрес, Аржентина. Седемнайсетгодишната ученичка от София бе избрана за „Най-перспективен състезател“ на Стара Загора за 2017 година. Неин наставник и треньор от 4 години е известният старозагорски бадминтонист Слънчезар Цанков.

„В момента Мария е №1 в Европейската ранглиста, пета в Световната ранглиста за девойки до 19 г. и спечели квота за младежката Олимпиада. Тя ще бъде вторият участник, който Стара Загора изпраща, първият беше Владимир Шишков, който спечели 9-то място.“ Това припомни по време на срещата в Община Стара Загора днес ресорният зам.-кмет Красимира Чахова.

„Участието в Олимпиадата за мен е сбъдната мечта. Надявам се на добри резултати, за да представя достойно Стара Загора и България“, заяви състезателката, която през уикенда се класира на трето място при жените на Балканиадата в съседна Гърция и на първо място отборно. Тя сподели, че подготовката ѝ е изцяло подчинена на Олимпиадата. Предстоят турнири в Литва и Латвия, Европейското първенство в Талин, Естония през септември, а през ноември – участие в Световното първенство в Торонто - Канада.

„Постижението на Мария е изключително за мен и българския бадминтон. Тя е класирана на 6-то място от първите 27 за Олимпиадата, а пред нея са 5 азиатки, което ѝ дава големи шансове за медал“, сподели надеждите си Слънчезар Цанков. През лятото предстои двуседмичен лагер в Индонезия, който ще бъде важен етап в подготовката на неговата състезателка, не е ясно обаче дали и той ще успее да се присъедини към нея. По думите на наставника, благодарение на спечелените от Мария стипендии, успява да организира програмата ѝ. Наскоро Делчева стана лауреат на наградата "Успелите деца на България – 2017“ на Фондация "Димитър Бербатов".