Софийска вода: Качествата на питейната вода в София са отлични

Животът

22-05-2018, 11:33

Снимка:

МОСВ

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

В платформата на сайта на „Софийска вода“ могат да се открият актуални данни за радиологичните изследвания за всеки квартал

Качествата на питейната вода в София са отлични. Това каза за Радио „Фокус“ Весела Стефанова, ръководител на Лабораторен изпитвателен комплекс към „Софийска вода“.

Тя съобщи, че лабораторията провежда ежедневно анализи на питейната вода в столицата по над 50 показателя. „В това число са включени анализи на 18 метала, нитрати и органични замърсители", обясни Стефанова.

„На 78 точки от водопроводната мрежа също се провеждат анализи, както и на вход и изход на пречиствателните станции", отбеляза ръководителят на лабораторията. „Всеки, който се съмнява в качеството на водата, може да позвъни на безплатния телефон. Има утвърдена вътрешна процедура – извършва се незабавна проверка от териториалния инспектор, взимат се проби, анализират се, установява се състоянието на водата и се връща отговор на клиента. Също така компанията има платформа на сайта на Софийска вода, която се „Качество на водата“, от където клиентите могат да получат информация за последните направени анализи за мониторинг на водопроводната мрежа“, каза още Стефанова.

Тя допълни, че в платформата на сайта на „Софийска вода“ могат да се открият актуални данни за радиологичните изследвания за всеки квартал. „На двата основни столични водоизточника в столицата – яз. „Искър" и яз. „Бели Искър", има постоянна жива охрана, ограничаваща свободният вход в пределите на съоръженията", съобщи Стефанова.