Избрани Новини
Какво е качеството на брашното и хляба у нас?
Около 900 са обектите в България , които произвеждат хляб, независимо от тяхната големина и капацитет
Хлябът, който се предлага на пазара, е качествен и без неразрешени добавки. Това е установила проверка на БАБХ, възложена от Върховната административна прокуратура. Инспекторите са установили още, че хлябът у нас се произвежда от български брашна, всички доставени до хлебозаводите и хлебопекарните от мелниците в страната. Гост по темата в ефира на БНТ бе д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.
"Проверката обхвана на практика всички по-големи и по-малки производствени обекти в България, включително и търговски обекти, които пекат и предлагат хляб на място", обясни д-р д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ . Кулински.
Около 900 са обектите в България , които произвеждат хляб, независимо от тяхната големина и капацитет.
"Проверките са общо 1084, от тях близо 900 са в производствени предприятия от различен калибър, 200 са в супермаркети, квартални фурни, които пекат и продават хляб на място и останалите са в търговски обекти", обясни Кулински.
При тези над 1000 проверки са издадени 67 предписания и са съставени 5 акта, обясни още Кулински. Един единствен обект от проверените е работел без удостоверение за регистрация. "Хлябът остана една от малкото храни в България, които се се произвеждат от български суровини, за много други браншове това не може да се каже", коментира той.
Основните групи от предписания, които са издадени са две - едната касае хигиенните условия, а другата е свързана с пропуски в етикетирането. По думите на д-р Кулински, неразрешени съставки в хляба проверката не е установила.
Топ Новини