Едва 30% от софиянците са доволни от чистотата

Животът

22-05-2018, 16:37

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

София е една от най-мръсните столици в Европейския съюз

Почти всеки трети жител на столицата е доволен от чистотата, показва последният анализ на Евростат. Анализът се прави във връзка със „Зелената седмица в ЕС“, която продължава до 25 май.

Подробното разглеждане обаче показва, че само 4% от хората са „много доволни“. Останалите 26 са по-скоро „доволни“. От чистотата на София 42% от столичани са по-скоро „недоволни“, а „много недоволни“ са 28%. От проучването на Евростат се вижда, че от трима жители на София, двама имат още изисквания към чистотата в града.

Сред столиците на страните-членки на ЕС София се нарежда на 26-то място в класацията по този показател. Зад нас остават само Братислава и Рим. 109 европейски града включва анализът за удовлетвореност от чистотата им.

Сравнявайки данните на Евростат с намерението на столичани сами да почистят София, се вижда доста разминаване между процента на „недоволните“ от чистотата в града и тези, които доброволно са участвали в пролетното почистване на столицата през месец май.

Само около 1% от живеещите в София са участвали в доброволната акция за пролетното почистване. Или това са около 13 хиляди човека. При почистването на града преди броени дни са събрани повече от 6 200 тона отпадъци, махнати са 66 нерегламентирани сметища, засадени са 5 400 дръвчета, а са извършени и други дейности, показват данните от Столична община.