Другата страна на Бернини (галерия)

Националната художествена галерия е домакин на изложба на легендарния скулптор и архитект

Националната галерия в София е домакин на изложбата "Бернини и римският Барок: модерният начин на изразяване. Творби от двореца Киджи в Арича", в която можем да се насладим на гения на авторите от времето на римския барок. Галерията ще е домакин на изложбата до 15 юли. Произведенията са притежание на двореца Киджи в Арича.

"Изложбата "Бернини и римският Барок" запознава публиката със зараждането на бароковото изкуство и развитието на един жанр, който за много кратък период се разпространява из цяла Европа, достигайки дори пределите на Южна Америка", обясни кураторът Боряна Вълчанова.

За първи път в България се представя една толкова богата колекция на барокови произведения. Тя е с най-различни теми и автори и ни дава възможност да се запознаем с някои от най-знаковите автори и произведения от този период, като колекцията води началото си още през 17 в.

"В настоящата изложба можем да се докоснем и до гения и личността на Джан Лоренцо Бернини. Той е ненадминат архитект, проектирал пиацата и колонадата пред базиликата "Свети Петър" в Рим. Бернини е и забележителен скулптор, като той е автор на "Фонтана на Четирите реки" в площад Навона. Той се е заминавал и с нумизматика и дизайн, като можем да видим тази негова страна и в изложбата. В тази изложба той не е представен толкова като скулптора и архитект Бернини, колкото като художник и дизайнер", обясни още кураторът. Изложбата включва картини, драперии, скулптури, портрети и монети, на които Бернини е автор.

На изложбата ще можете да видите и картини от още 50 автора от този период, сред които Бачичо, Джачинто Джиниямини, Боргоньоне и други.

Изложбата е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя е организирана от Италинския културен институт в София, съвместно с Националната галерия и е под егидата на Столична община.

Още снимки от изложбата можете да видите тук.