Пловдив 2019 стартира мащабна културна програма, посветена на Кирилицата

Мисия Пловдив

23-05-2018, 09:15

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На кирилица пишат над 250 милиона души в 12 държави по света, а Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица

Под надслов „Кирилизирай се” - серия от изложби, събития и специална брошура, Фондация “Пловдив 2019” дава старт на един от водещите си проекти, посветен на популяризирането на кирилския шрифт като уникална част от българската култура.
На кирилица пишат над 250 милиона души в 12 държави по света, а Пловдив е първата Европейска столица на културата, която използва кирилица и която има възможност да покаже и разкаже за този уникален български принос в многообразието от европейски култури.
Началото на кампанията стартира на 24 май, на ул. “Райко Даскалов” /пред бившата сграда на БНБ/ с изложбата „Дворът на Кирилицата в Плиска”, както и с разпространението на току-що излязлата от печат специализирана брошура, посветена на събитията в програмата.  „Дворът на Кирилицата в Плиска” е вдъхновена от културно-историческия комплекс със същото име в старопрестолната столица, дело на Карен Алексанян, и представя уникална орнаментика при изписването на всяка буква. Паната ще могат да бъдат разгледани до 24 юни т.г.
Събитията в програмата „Кирилизирай се” ще се реализират активно в рамките на месец след нейния старт, но дейността в тази насока ще продължи и през 2018 г. и  2019 г. Международен типографски фестивал, виртуални състезания по художествена литература за младежи, калиграфска работилница за деца, както и разнообразни дейности по проекти на и от Читалища в Пловдив и региона, са само част от мащабната инициатива, посветена на Кирилицата.
В специализираната брошура, която може да бъде открита в туристическите центровете в града, офисите на Фондация „Пловдив 2019“ на ул. „Райко Даскалов” 2 и „Екзарх Йосиф” 16, Народна Библиотека „Иван Вазов“, в обекти в квартал Капана,  както и онлайн на www.plovdiv2019.eu, е публикувана подробна информация за предстоящите събития, посветени на проекта “Кирилица”, част от официалната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен