МТСП: От 1 юли средната пенсия ще се увеличи с близо 14 лв.

Животът

23-05-2018, 14:15

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бисер Петков: 1040лв. таван на пенсиите от 1 юли 2019г.

Минималната пенсия става 207,6 лв., а социалната за старост – 125,58 лв.

С актуализацията на всички пенсии с 3,8% от 1 юли средната пенсия от около 360 лв. ще се увеличи с близо 14 лв. Това обяви в ефира на БиТВ социалният министър Бисер Петков.

"От юли минималната пенсия ще нарасне на 207,6 лв., а социалната за старост – на 125,58 лв.", уточни министърът. "Заедно със социалната пенсия ще нараснат и всички останали пенсии, несвързани с трудова дейност, които са обвързани с нея", уточни Петков (това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия).

"Подготвят се и промени при изплащането на пенсии за деца, загубили родител или и двамата родители. Сега те имат право на помощ, ако починалите имат определен трудов стаж или при много нисък доход на тези, които ги отглеждат. Предвидено е от 1 януари 2019 г. право на пенсии да имат всички деца с починали родители, парите ще дойдат от държавата", обяви социалният министър.

Започва и подготовката на изцяло нов закон за хората с увреждания. В работната група, която го подготвя ще бъдат включени и майките на деца с увреждания, които многократно протестираха срещу системата която „убива”.

Предвидена е месечна помощ от държавата за най-тежко болните хора с увреждания над 18-годишна помощ. Досега те се изплащаха по различни програми като средства за асистент.

"Продължава и реформата при издаването на ТЕЛК, която предвижда нова методика за определяне на работоспособността", каза още Бисер Петков.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен