Добричлия съди Общината заради падане на заледен участък

Крими

23-05-2018, 14:16

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обработват улици, спирки и тротоари срещу заледяване

Инцидентът е станал на 17 януари миналата година

Окръжен съд - Добрич постанови решение, с което осъжда община Добрич да плати обезщетение от над 16000 лв. на жител на града, пострадал при падане върху непочистен и заледен участък на площад „Свобода”.        Инцидентът е станал на 17 януари миналата година, около 16.30 часа, когато мъжът се подхлъзнал и при падането се ударил в парче лед. Бил откаран до Спешно отделение при МБАЛ - Добрич, където било установено, че е получил сериозна фрактура на бедрена кост, която налагала оперативна интервенция.

Съдът прецени, че местната управа трябва да плати на пострадалия обезщетение от 15000 лв. за причинените му в резултат на падането неимуществени вреди - болки и страдания и още 1338 лева за направените от него разходи за лечение.

До решението се стигна след анализ на събраните по делото доказателства, които налагат извода, че единствената причина за възникване на вредите за пострадалия е непочистеният участък от площада - общинска собственост.

Съдът счете, че като собственик Общината има задължението да стопанисва и управлява общинската собственост в интерес на населението и с грижа на добър стопанин. В случая дейностите по почистване и опесъчаване са били възложени на фирма за зимно поддържане, но и като възложител Общината носи отговорност за вредите, причинени на пострадалия, посочва съдът.

Окръжен съд - Добрич прецени, че с оглед характера на увреждането и продължителността на оздравителния период от една година, обезщетение в размер на 15000лв. за неимуществените вреди е достатъчно да възмезди ищеца и отхвърли иска за горницата до претендираните от него 30000лева.

Постановеният съдебен акт не е окончателен и се обжалва и от двете страни по делото пред Апелативен съд - Варна.