Отстраниха Десислава Иванчева от поста кмет на „Младост“

Има опасност да въздейства на свидетели, ако заема длъжността

Десислава Иванчева беше отстранена от поста кмет на столичния район „Младост“. Решението е на магистратите от Специализирания наказателен съд, които се произнесоха по искане на прокуратурата. От пост беше отстранена и зам.-кметът на Иванчева -Биляна Петрова.
От държавното обвинение изтъкнаха, че Иванчева и Петрова биха могли да въздействат по негативен начин на служители на общината, които са и свидетели по разследването. Основният аргумент на прокуратурата беше, че подписвайки от ареста заповед за уволнение на заместника си Румен Русев, обвиняемата може да разколебае свидетели да дадат показания пред разследващите. Преди началото на делото самата кметица призна, че е подписвала документи от ареста. Пиарът й Стефан Кърджилов обясни как ще стане заместник-кмет на „Младост“, докато Иванчева е в ареста. По думите му тя е прекъснала отпуската си на 14 и 15 май. На 15 май е подписала заповед за назначаването на Кържилов и уволнение на архитект Русев, който пък заместваше другия зам.-кмет Владимир Клисуров.Самите документи, които Иванчева е подписала в ареста, са входирани в общината на 21 май.
Днес от прокуратурата изтъкнаха пред съда, че са налице всички доказателства по обвинението. Те се съдържали в показанията на свидетели, оглед на веществени и косвени доказателства, както и в изготвените до този момент експертизи по делото. Според обвинението служебното положение на лицата може попречи за разкриването на цялата истина.
Според защитата исканията на прокуратурата са неоснователни и не са налице никакви доказателства Иванчева да въздейства по някакъв начин на свидетелите, както и доказателства за това да има вероятност да се укрие, да извърши ново престъпление или да унищожи доказателства по делото. Вече са претърсени апартаментите, офисите и документите на подсъдимите и няма какво повече да се направи, допълни защитата.
В крайна сметка съдът прие доводите на прокуратурата и отстрани от длъжност двете обвиняеми.
Иванчева и Петрова са зад решетките от 17 април, след като бяха задържани по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери. Според прокуратурата Иванчева поискала от строителния предприемач Александър Ваклин 500 хил. евро, за да придвижи разрешението му за строеж.