Шествие и тържества за 24 май

Мисия София

24-05-2018, 15:31

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

По-рано днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужен молебен за 24 май

Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, премина в центъра на София по-рано днес. Начело бяха президентът Румен Радев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предава БНТ.

Гвардейски представителен духов оркестър изпълнява химна на българската просвета "Върви, народе възродени". Под тържествените звуци на песента стотици граждани се отправиха от сградата на президентската администрация по булевард "Цар Освободител" към паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

От сградата на БАН към шествието се присъединиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, както и учени от академията. В празника участваха и много деца, които носеха знамена, балони и цветя. В шествието участваха представители на Българската православна църква, общественици и политици. По-рано днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужен молебен за 24 май.