Празнува първата детска градина в Стара Загора

Възпитаниците на детската градина участваха снощи в Юбилеен концерт-спектакъл „Ние сме децата днес“

Детска градина №2 „Зорница” празнува 70 години от създаването си. Тя е първото детско заведение в Стара Загора. В края на месец май 1948 година се открива сградата, построена по немски проект – долу са занималните, а горе – спалните. През 2006 г. градината е цялостно обновена и осветена на 21 ноември – в Деня на християнското семейство.

В момента тук се възпитават 131 деца в четири групи – „Златното ключе”, „Бон Бон”, Мечо Пух” и „Мики Маус“. В градината работят 9 преподаватели иn5 помощник-възпитатели, под ръководството на директора Алис Явашева. Провеждат се и занимания по лечебно-изправителна гимнастика, футбол, английски език и танци.

„Всички ние от Детска градина № 2 „Зорница“ отбелязваме един достоен 70- годишен юбилей, вдъхновени от грижите за най-ценното в нашия живот – децата.

Празниците раждат светли чувства и емоции в душите ни. Празникът е време на равносметка, време на удовлетвореност, на мечти и планове за бъдещето. Споделяме радостта от постигнатото и надеждите за години на благословен труд, щастие и благополучие. Да бъдем празнични даже и в делничните неща! Да бъдем празнични с усмивката, протегнатата и хваната детска ръка!

Да бъдем празнични в мисията да възпитаваме доброта, да даваме знания, за да могат децата ни да гледат надалеч. Разбираме, че сме успели, когато те не ни задават вече въпроси, а си дават отговори!

В навечерието на най-нашия, най-българския празник 24 май трябва да бъдем горди и достойни хора, защото поддържаме пламъка на културността и образоваността!

А благодарността – тя е в сиянието на детските очи, на малките звездички-зорнички, които се опитват да прозрат в бъдещето”, се казва в поздрава на колектива на детската градина по повод 24 май.

Възпитаниците на детската градина участваха снощи в Юбилеен концерт-спектакъл „Ние сме децата днес“ на сцената на Кукления театър в Стара Загора. Пред своите родители и гостите на празника децата участваха в приказното пътешествие с много стихове, песни и танци.

Историята на детската градина е впечатляваща. През далечната 1947 г. започва изграждането и, в което участват  не само работниците-изпълнители, но и жителите на квартала. В края на месец май следващата година първата детска градина в Стара Загора отваря врати за децата  от детските домове в църквата „Св.Троица” , на ул.”Цар Симеон Велики” и на ул. „Св.Троица”. От 1955 г. групите в градината стават четири и се изгражда ново кухненско помещение с готвач и помощник-готвач. Две години по-късно на Първия републикански преглед  градината печели наградата „Детска градина-първенец на града”. През 1961 г. ЦДГ №2 става базова към новооткрития Институт за детски учителки  „Анастасия Тошева” .

С решение на Общинския народен съвет от 2 март 1977 г. градината приема името „Зорница”. По този повод старозагорският художник Любомир Цакев  изработва красиво пано на една от стените във фоайето на детската градина.

През 2006 г. Община Стара Загора извършва ремонт в детската градина, а през 2009 г. с дарение от ТЕЦ „Марица-изток-2” са ремонтирани санитарните помещения.