Слово на председателя на Общински съвет послучай 24-ти май

Новините

24-05-2018, 18:11

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и Словото – нашата сила и нашето спасение

Господин Областен управител, Господин и.д.Кмет

Уважаеми народни представители, общински съветници и районни кметове,

Скъпи учители, ученици, творци,

Деятели на българската култура, просвета и наука,

Скъпи съграждани, госпожи и господа,

 В празничен ден като днешния,  свързан с писмеността, културата, духовността, просветата и науката за мен е чест най-сърдечно да ви поздравя.

24-ти май - Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост  е най-светлия, най-емоционалния, най-обичания и най-обединяващия празник, който българите почитат в своя празничен календар.

В този ден изразяваме почитта и благодарността си към делото на  светите братя Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следа в културната и духовната история на България и на целия славянски свят.

В този ден изразяваме почитта си към българското слово и писменост, дали ни повод за национално самочувствие, допринесли за националното ни въздигане и позволили ни да дадем своя принос в изграждането на модерната европейска цивилизация с интелекта и таланта на българските творци, на хората на културата, просветата и науката.

За нас пловдивчани, 24-ти май е и особен повод за гордост. Именно тук в Европейската столица на културата преди 167 години за първи път крехките гласчета на учениците на Найден Геров в Епархийското училище гордо и непоклатимо прогласиха почитта си към делото на Светите братя Кирил и Методий.

В ден като днешния думите не стигат да изразя своята  признателност и уважение към всички вас просветители и пазители на духовността. На този светъл празник пожелавам на всички дейци на културата, науката и образованието здраве, вдъхновение и творческа енергия, с които да градите и пазите устоите на българщината.

Обръщам се и към вас, скъпи ученици. Бъдете здрави, дръзновени и любознателни. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на велик народ, открил писаното слово за всички славяни.

Поклон на всички, които не се предават в битката за българското, за да я има  държавата на духа ни.

Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и Словото – нашата сила и нашето спасение.  

Честит 24-ти май !