Захариева: Борисов и Путин ще говорят за енергетика

Политика

25-05-2018, 10:34

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Интересът на Китай към АЕЦ „Белен“ пък ще е важна тема на срещата 16+1 в София

Премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин ще обсъдят основно енергийни теми. Това обяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева. По думите й за България е важно да получава директни доставки на газ, а не да плаща за пренос.

Споразумението с Иран също ще бъде тема на разговор, като ЕС, Китай и Русия са на едно мнение по този въпрос, че трябва да се продължи договора.

„Иран трябва да спазва сделката и ясният план за ядрено разоръжаване. Това е първото условие на ЕС, ако Иран изпълнява ангажиментите си по този план - ЕС ще изпълнява също ангажиментите си по споразумението“, коментира Захариева.

Сред другите теми, които двамата лидери ще засегнат по време на срещата си на 30 май, са икономически въпроси и туризъм. Тя посочи и че срещата е организира от дълго време.

Захариева коментира и домакинството на България на срещата 16 плюс 1 между лидерите от Централна, Източна Европа и Китай. „Китайски инвеститори проявяват интерес към АЕЦ Белене - така, че това ще е една от важните теми", обясни външният министър и посочи, че Пекин има интерес и към големи инфраструктурни проекти.

По думите й в момента стоим много добре на европейската и световната сцена и за това е допринесло Българското европредседателство