Веганите набелязаха зоопарковете: Да бъдат затворени!

Исканията им са далеч от истината, заяви директорът на столичната зоологическа градина

Вегани излизат на протест в началото на юни с искане за затваряне на Софийската зоологическа градина. Според представители на Българския вегански съюз условията, в които са отглеждани животните, са мизерни. Веганите настояват животните да бъдат моментално освободени и пуснати в защитени паркове.

"Искаме зоопаркът тотално да се затвори. Редица случаи има на избягали животни от зоопарка. Факт е, че животните страдат. Това не е безопасно място за животните. Те развиват зоокоза, болест, която променя поведението им. Образователният ефект не е факт, тъй като зоопаркът учи децата да виждат животните депресирани и затворени. Имаме технологии за холограми и добавени реалности – няма нужда да имаме животни в клетка", изтъкна пред България он еър лидерът на веганите Никола Донев.

Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов категорично отрече твърденията на веганите и подчерта, че за 130 години история на парка, всички милиони посетители са учени на любов към природата и животните.

"В момента в зоопарковете са останали много редки видове, които в природата почти ги няма. Позицията на веганите сочи за неразбиране на темата. Те могат ли да вземат отговорност за това, което искат? Животните в зоопарка живеят повече, отколкото в природата. Исканията им са далеч от истината. Абсолютно невярно е, че тук има некомпетентни хора. Дори ни търсят, ако става дума за проблем с екзотично животно", посочи Бориславов.

По думите на Донев протестът на веганите ще бъде на 10 юни в 12 часа пред главния вход на Софийския зоопарк.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен