Хора от няколко родопски села изплашени, заради мечки

Животът

25-05-2018, 12:40

Снимка:

pixabay.com

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От началото на пролетта не е минавало седмица някой жител на с. Боровина да не е забелязал мечка

Жителите от няколко мадански села са сериозно притеснени от обикалящи мечки, като вече са изоставили градините и ливадите си, заради дивите зверове, съобщава Дарик. От началото на пролетта не е минавало седмица някой жител на с. Боровина да не е забелязал мечка или следи от тях.
„В околностите на селото не останаха вече здрави овошки, круши, ябълки, череши, всичко е изпочупено. Има сериозен страх у хората, вече сме зарязали и градините си, не смеем да излизаме в гората“, коментира кметът на Боровина Митко Радичев. Според него, нарастването на популацията се забелязва от няколко години, но от тази пролет ситуацията е доста сериозна. „За сега в района на нашето село нямаме нападения, но ако преди това обикаляше една мечка, то сега са няколко и то майки с малки меченца. Във всички краища на селото са забелязвани мечки. Притесняваме се да не стане беля“, добави Радичев.
Популацията е голяма. За подобен проблем се оплакват и от с. Букова поляна. Там също мечка обикаля из района. „Хората са уплашени, те не са свикнали с такова нещо, има десет семейства, които се изхранват с гъби не смеят да излизат“, коментира кметът на Букова поляна Ахмед Ахмедов.
„Имаме доста животни в селото, до този момент нямаме нападение, въпреки че е имало следи от мечка до един от овчарниците. Такова обаче имаше в близкото село Галище. Тази пролет сме сериозно притеснени“, добави Ахмедов. Той лично заяви, че се е снабдил със спрей против мечки.
Заради проблема са сезирали и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян, от където се изпращали Групата за бързо реагиране на оглед. От кметството в Галище потвърдиха за нападението, като обясниха, че е станало на 21 април, когато мечка е разбила обор на местен жител. „Изяде едно яре и продължава да се навърта в околностите на селото, страх ги е хората“, коментира Бисер Емилов - кмет на Галище.