Австралия и Холандия обвиниха Русия за свалянето на полет MH 17

Свят

25-05-2018, 15:29

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

ЕС и НАТО настояват Москва да поеме отговорност

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия, че е свалила малайзийския пътнически самолет МH17 през 2014 година. Самолетът изпълнявал полет от Амстердам до Куала Лумпур, но бе свален с ракета в Източна Украйна, където са бунтовниците.

Всички 298 пътници на борда загинаха, като сред тях бяха 193 холандци, 43-ма от Малайзия, 27 от Австралия и няколко души от Великобритания, Белгия, Германия и Филипините.

Вчера международните следователи съобщиха, че полет MH 17 е свален с ракета от установка "Бук", собственост на руската 53-та противовъздушна бригада, базирана край град Курск. На база на този доклад Холандия и Австралия държат Русия отговорна и смятат, че страната е нарушила международното право.

Москва категорично отрича това.

Обвиненията от Холандия и Австралия могат до доведат до сложен съдебен процес.

ЕС, НАТО и Великобритания също призоваха Русия да поеме отговорност за свалянето на самолета. "ЕС призовава Руската федерация да поеме отговорността си и напълно да сътрудничи на всички усилия за установяването на отговорността", се посочва в изявление на шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини.