Арменски скаутски игри в Цар Симеоновата градина

Мисия Пловдив

27-05-2018, 10:00

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Девизът на Арменските скаути е „Възвиси се, Възвиси!”, който напълно покрива философията на организацията по света

За първи път в Пловдив ще бъдат организирани традиционни арменски скаутски игри. Те ще бъдат на 27 май в Цар Симеоновата градина. Поканени са всички на възраст над 10 години да се пробват в разгадаването на различни задачки. Игрите са част от втория международен фестивал „Здравей Армения”, организиран от фондация Аракс и подпомогнат от Община Пловдив и Фондация Пловдив 2019.
Хоментмен това е Арменска скаутска организация. В България тя съществува вече повече от 90 години, но освен тук и в Армения, "ХОМЕНЪТМЕН" съществува по цял свят!
Скаутите, това са хора, които помежду сме като братя и сестри; помагат на всички стига това да е във възможностите им; създават си навици, целеейки да се запазят като личности и да бъдет по - добри! За тази цел си имат "ТАВАНАНК". Това са техните скаутски закони. "ТАВАНАНКЪТ" се състои от 12 точки, които съвсем точно описват истинския арменски скаут! Това не е просто лист хартия, към който трябва да се придържаш щом станеш скаут, а е нещо, което ти трябва сам да почувстваш!
Разделят се на "ХЪМПАЗИ" - отбори, като всеки отбор си има съответните ръководители. За да бъдеш ръководител трябва да си положил необходимите изпити, да си скаут от дълго време, и да си дал много за "братята и сестрите" си. Трябва напълно да си се отдал на скаутизма! На база на показаните умения и принос, можеш да получиш съответните степени.
През зимата провеждат лекциите и изпитите си, а през лятото организират традиционни национални лагери.
Девизът на Арменските скаути е „Възвиси се, Възвиси!”, който напълно покрива философията на организацията по света.
Чрез любовта към природата, чрез игри, чрез забавления, скаутите се подговят да бъдат едни достойни членове на обществото, а в същото време да запазят и своите арменски корени и традиции.