Политическа криза в Италия – задават ли се нови избори?

Свят

28-05-2018, 08:56

Снимка:

Prezidenza Della Repubblica

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Кандидат-премиерът се отказва след като президентът наложи вето на кабинета

Политическата криза в Италия се задълбочава след като президентът на страната Серджо Матарела наложи вето на предложения кабинет. Двете крайнодесни партии „Пет звезди“ и „Лига“ бяха напът да сформират популистко и евроскептично правителство.

Номинираният от коалицията кандидат за премиер Джузепе Конте беше готов с кабинет, който обещаваше излизане от еврозоната и завой на Италия към евроизолация. След отказа на президента да одобри кабинета, Матарела беше обвинен от „Пет звезди“ и „Лига“, че превишава правомощията си. Конте обаче върна дадения му мандат.

Възраженията на президента Матарела бяха срещу 81-годишния икономист Паоло Савона, който беше предложен за министър в правителството. Савона е шумен критик на еврото като единна европейска валута. В телевизионна реч Серджо Матарела обяви, че това е единственият кандидат-министър, с когото няма как да се съгласи.

Двете популистки партии, които почти успяха да вземат властта в Италия, призовават за импийчмънт на президента. В същото време според италианските медии Матарела се кани да направи опит за сформиране на временно технократско правителство начело с икономиста Карло Котарели, който преди заемаше висш пост в Международния валутен фонд.

Решението обаче е временно и по всичко личи, че страната върви по пътя на провеждането на нови избори.