Здравословният модел на хранене тръгва от семейството

Животът

28-05-2018, 12:21

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Рискът от определени хронични заболявания, характерни за възрастните, е по-висок при децата със затлъстяване

Наднормено тегло и затлъстяване при близо 1/3 от децата отчитат наблюденията. Най-ефективна мярка срещу това е здравословното хранене. Кроасаните, чипсовете, мазните тестени закуски да се заменят с пресни плодове, мляко и млечни продукти. Идва обаче ваканцията, когато от училището отговорността за здравословното хранене става изцяло на семейството. Темата коментираха в студиото на БНТ проф. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА, и Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация "Родители".

Според проф. Дулева, рискът от определени хронични заболявания, характерни за възрастните, е по-висок при децата със затлъстяване. Най-често в тази възрастова група се наблюдава повишено артериално налягане, увеличен е и броят на заболелите от диабет тип 2, характерен за възрастните.

"За България данните показват, че около 30%, в зависимост от възрастовите групи, е наднорменото тегло. Между 12 и 15% от децата са със затлъстяване", коментира тя.

Тя подчерта, че, благодарение на взетите през последните години мерки от различни институции, в някои възрастови групи има задържане на относителния дял на деца със затлъстяване, а във възрастовата група 13-15 години има вече и лека обратна тенденция. "Този показател се постига изключително трудно", открои тя.

По думите на Яна Алексиева, здравословният модел тръгва от семейството. Родителите са отговорни да положат здравословен начин на живот не само в храненето, а и с движението.

"Истината е, че училището и всичко извън него предлагат доста предизвикателства за това детето да устои, независимо какви навици е изградило вкъщи относно храненето. За съжаление им се предлагат доста изкушения, които няма как да не са им интересни", обясни Алексиева.