Омбудсманът сезира Брюксел за задържаните българи

Общество

28-05-2018, 11:07

Снимка:

Национален омбудсман

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българи, жертва на измамна схема, може да лежат дълго в гръцки затвор?

Наши сънародници са заплашени да лежат в гръцки затвор след като са продали колите си

Мая Манолова се закани да сезира европейските институции за случаите, при които българи са задържани без вина в Гърция. Тя заяви пред БТВ, че има тенденциозност в разследването на делата за задържани превозни средства, които не са отписани от новите им собственици и с тях е извършено престъпление.

Според националния омбудсман няма причина Гърция да не признава българските документи, с които е извършена покупко-продажбата на автомобила. Между двете страни има сключен договор за правна помощ, според който такива документи се признават и дори без легализация. 

„Настоях Външно министерство да направи среща на високо ниво и министър Захариева се ангажира да се организират консултации. Ще изпратя и мой експерт на тези консултации и заявявам, че ако Гърция не се съобрази с договора за правна помощ ще сезирам европейските институции за неизпълнение на основни задължения.”

Манолова, която е юрист, смята, че има формален подход при събирането на доказателства и тенденциозност.

„При трафик на хора отговорност носи трафикантът и собственикът на автомобила. Те не приемат договори за покупко-продажба, нотариално заверени и извлечения от КАТ за истинския собственик. За това хора са подсъдими, има дори човек с присъда на втора инстанция за 17 години, а възрастен българин чака във видинския следствен арест”, посочи тя.

„Държавата е длъжна да защити гражданите от тази тревожна ситуация. Изначалната причина е пропуск в българското законодателство - със стария талон новият собственик може да кара неограничено време и да зависи само от него да пререгистрира колата”, посочи Манолова.

Случаите са започнали от началото на миналата година.

„Изпратих препоръки до МВР и вече има информационна система между нотариусите и КАТ и сега при продажба на кола в КАТ се отразява промяната и новият собственик има един месец да смени талона и да го пререгистрира. И ако не го направи той се дерегистрира. Но няма кой да го накара да го направи”, обясни тя и добави, че тази система важи само за новите продажби.