Нова модерна патологична лаборатория работи в КОЦ-Пловдив

Мисия Пловдив

28-05-2018, 12:39

Снимка:

КОЦ - Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Огромно постижение е автоматизираният имуностейнер, с който се извършват имунохистохимични и молекулярни изследвания

Супермодерна патологична лаборатория на европейско ниво вече работи в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Още в началото на своя мандат като управител д-р Парашкев Цветков даде „зелена светлина” за закупуването на модерната апаратура, която отговаря в пълен обем на стандартите за специалността в Европа. Чрез нея се подобрява точността на изследванията и диагностиката, а оттам и на лечението. Апаратите са на най-доказаните световни производители в областта. С новата техника архивирането на данните е оптимизирано и при нужда, всичко необходимо може да се намери по възможно най-бързия начин.
Огромно постижение е автоматизираният имуностейнер, с който се извършват имунохистохимични и молекулярни изследвания. Тези изследвания са задължителни при диагностика на онкологични заболявания. Именно, изследването на някои специфични имунохистохимични маркери е в основата на определяне на така наречената „таргетна терапия“, особенно в областта на рака на млечната жлеза, белите дробове и меланом.
„Извършването на имунохистохимичните изследвания на новата апаратура е изключително бързо, изцяло автоматизирано, с лазерно отчитане. Така възможността за грешка е сведена до нула.“ обясни началникът на отделението по клинична патология  д-р Свитлана  Бачурска.
Отделение по Клинична патология на КОЦ - Пловдив извършва и консултации с експертни центрове в чужбина за разрешаване на диагностично трудни случаи.