По-бързи съдебни решения в България, отчитат от ЕК

Крими

28-05-2018, 16:36

Снимка:

EBS

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Наблюдава се положителна тенденция, коментира Вера Йоурова

Отчита се намаляване на продължителността на съдебните дела в България. Това заяви европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова, която днес представи данни за състоянието на съдебните системи в държавите от ЕС.

По думите й се наблюдава подобрение на някои количествени показатели и положителна посока в българското правосъдие.

Йоурова е категорично, че дори в една страна да има слабости в правосъдието, това влияе на целия ЕС.  Най-важният индикатор, за който ЕК следи е независимостта на съдебната система. При две-трети от страните-членки се наблюдава подобряване по този показател, но за други има все по-голяма зависимост. Тя се изразява най-вече в намесата на политици или правителства в съдебната система.

Делата за пране на пари тряват около 1 година средно в почти половината ЕС, в други страни обаче те отнемат по около 2 години. Според правосъдния еврокомисар това е недопустима. Тя сподели, че борбата с прането на пари е сред най-важните й приоритети.

Според данните 16 държави използват европейско финансиране, за да подпомогнат своите съдебни системи, като основно средствата са дигитализация и обучаване на кадри.