Почина Божидар Данев

Общество

28-05-2018, 19:33

Снимка:

БСК

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Съюз на българския бизнес изгуби своя символ, коментират от БСК

Председателят на Българската стопанска камара, Божидар Данев, почина днес.

„Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес изгуби своя символ, човекът, който отдаде целия си живот, цялата си енергия, интелектуална и емоционална сила за изграждането на едно по-добро и по-справедливо общество. Страната ни изгуби един непримирим дух, мислещ, търсещ, виждащ напред, в бъдещето. Ние изгубихме един изключителен човек, който ни обединяваше, мотивираше и изграждаше като личности. Споменът за него ще носим завинаги в душите и сърцата си. Защото за нас Божидар Данев беше и остава преди всичко Човек!“, написаха от БСК.

Божидар Данев е роден на 5 ноември 1939 г. в София.  Завършва висшето си образование в Техническия университет в София през 1965 г., след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките.  Защитава дисертация в областта на управлението на социално-икономически системи. Две години провежда следдокторска специализация в Университета в Хановер по управление на системи. Чете лекции във ФРГ, Швейцария, Италия, САЩ, Великобритания и др.

През 1980 г. постъпва на работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес - БСК) като експерт в направление “Икономически анализи”. 

През 1987 г. е назначен и за зам.-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси. В системата въвежда политика по изграждане на МСП, реформира валутната практика, въвежда пазарни принципи при управление на самостоятелните единици.

През 1989 г. напуска ЦКС и работи основно като заместник-председател на БИСА. За периода 1991-1997 г. е и главен изпълнителен директор на Софийската фондова борса. През 1993 г. е избран за председател на БСК.

През 2006 г. е избран за зам.-председател на Икономическия и социален съвет на Р България и на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Представлява България в Комитета по социален диалог към Европейската комисия. 

На 15 февруари 2011 г. Божидар Данев е избран за изпълнителен председател на БСК.