За или против нова инсталация за изгаряне на отпадъци в София?

Животът

29-05-2018, 11:17

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Според поддръжниците на съоръжението то е най-модерното и такива подобни работят ефективно в централните части на редица европейски градове

Инсталацията за изгаряне на битови отпадъци, която се предлага да бъде изградена на територията на ТЕЦ София предизвика спорове и провокира протести.

Според поддръжниците на съоръжението то е най-модерното и такива подобни - макар и по-стари- работят ефективно в централните части на редица европейски градове, като дори подобряват качеството на въздуха, тъй като предвиждат допълнително филтриране срещу фини прахови частици. Противниците пък твърдят обратното - инсталацията не е екологосъобразна и ще води до нови замърсявания.

"Ние не просто горим, за да загубим тези отпадъци и да ги унищожим, а ги оползотворяваме енергийно", коментира за БНТ общинският съветник от ГЕРБ, Лорита Радева.

Радева обясни още, че самата дума "оползотворяването" съдържа в себе си това "да извадим ползите от онова, което по друг начин не може да бъде полезно за хората".

"Липсата на прозрачност като че ли е най-големият проблем за нас от "Политическа група 5", коментира от своя страна Венци Мицов.

"Ние не казваме - това е лошо, това е добро - ние казваме, че всичките възможности трябва да се обсъдят при максимална прозрачност", добави Мицов.