Националната здравна карта е много либерална

Животът

29-05-2018, 12:01

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Одобриха проекта за областна здравна карта

Здравната карта ще бъде критерий по който НЗОК ще сключва договори с болничните заведения по области

Националната здравна карта предстои да бъде обсъдена и предложена за приемане на заседание на Министерския съвет днес. Проектът беше обявен от Здравното министерство в средата на април и предвижда от 38 803 легла в болници в цялата страна, те да бъдат намалени на 32 913. През 2017 година са използвани общо над 24 700 легла и Здравното министерство предвижда резерв от 30%. Здравната карта ще бъде критерий по който НЗОК ще сключва договори с болничните заведения по области.

"Крайно време е да се приеме Национална здравна карта въпреки съпротивата, която вече се чува от различни места", обясни за БНТ проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина".

"Аз мисля, че тя е много либерална. Самият факт, че тя позволява повече легла, отколкото са използвани миналата година, значи говори, че е много либерална", коментира той.

Според проф. Начев Здравната карта предвижда повече легла, отколкото са необходими. Той обясни още, че парите в здравеопазването не може обективно да се каже дали са много или малко, защото прогресивно се увеличават всяка година, но не се вижда никакъв ефект от това.

"И причината, всички знаем, че е неефективното им разходване", добави проф. Начев.

Той коментира и недостига на кадри в определени специалности - по думите му такъв има, но трябва да се вземе предвид и това дали не са много звената, в които са необходими съответните специалисти.

"Здравната карта има изключително важно значение да се поставят нещата на място в регионален и национален план", подчерта директорът на "Св. Екатерина".

"Нейната цел е да направи така, че да има равномерно разпределение особено на високотехнологични медицински услуги в цялата страната, а не да е съсредоточена в няколко града", обясни още проф. Генчо Начев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен