Тенисистите на България получиха уникален открит урок по Родолюбие

Най-добрите ни тенисисти и придружаващите ги треньори се докоснаха до оръжия от различни епохи и до част от Панагюрското златно съкровище

Най-добрите ни тенисисти и придружаващите ги треньори се докоснаха до оръжия от различни епохи и до част от Панагюрското златно съкровище. Това стана по време на открития урок по Родолюбие, който бе организиран във ваканционно селище Албена. В курорта в момента се провежда международния турнир по тенис за юноши и девойки до 14 години, който е от категория 1 на ТенисЕвропа,съобщи БФ Тенис.

Топ състезателите ни, които достигнаха до срещите от основните схеми, видяха копие на амфора и ритон козел с 24-каратово златно покритие, както и Маската на Терес 1. Лекторите Цветомир Цонев и Светла Касабова от Фондация Въздигане показаха и най-старото обработвано злато – бикчета. Тенисистите ни се докоснаха до оръжия от неолитната епоха - каменна брадва, боздуган, сърп от рог и копие с кост. Те бяха пренесени и във времето на траките – видяха щит, лятна дреха на "пелтаст", шапка лисица, а от епохата на прабългарите – меч, камшик, лък, стрели, колчан за стрели, брадва.

Чрез томбола в края на урока 10 от децата получиха Златни карти за вход в Исторически парк, който отваря врати през 2019 г. до с. Неофит Рилски, близо до Варна.