Чалгарка посегна на Вапцаров и стихотворението му „Прощално“

Общество

29-05-2018, 19:27

Снимка:

Facebook

Автор:

Маргарита Паскалева

Всичко от Автора

Лириката е използвана за фолк-песен и това предизвика гневни коментари в мрежата

Фолк-певицата Антонина превърна стихотворението „Прощално“ на Никола Вапцаров в чалга песен с името „Табу“.  Прекрасната българска лирика звучи под звуците на ориенталска музика.

Клипът е още по-шокиращ – полуголи мъж и жена, еротичен танц и жестове на фона на помещение, което прилича на бордей.

Чалгаджийката произнася думите от стихотворението като еротично послание.

Съвсем разбираемо социалните мрежи реагираха остро на песента.

„Една от най-големите гаври, които съм виждала! Прекрасното любовно стихотворение на Никола Вапцаров "Прощално", превърнато в гнусна порно-чалга! НАИСТИНА ТРЯБВА ДА ИМА ГРАНИЦА! Добавено:Очевидно е опит да се пародира масовия вкус чрез вулгаризация на красивото. Но пародията сама по себе си е изкуство, не гавра. А това не носи никакво смислено послание, освен един грамадански чук, с който се руши всичко смислено.“, гласи пост във Фейсбук.

„Толкова съм погнусена, че не мога адекватно да реагирам!!!! Изпитах ужасен срам и отвращение!  И съвсем съзнателно не публикувах! Погледнете клипа "Табу", качен в YouTube, в изпълнение на някоя си Антонина! Едно от най-красивите стихотворения на Вапцаров - унижено и превърното в порнография! Нямам сили да пиша повече! Вижте сами!АЗ ИСКАМ СЪД ЗА АВТОРИТЕ НА ТАЗИ ПОШЛОСТ!“, пише друга потребителка.

В официалната си страница във Фейсбук певицата също е публикувала песента, но и там критиките към нея са доста сериозни. „Това е нереално! Не може да съществува толкова ниско IQ на света..Къде е Вапцаров, къде Антонина ха - ха!“, е първият коментар.

 

В телевизионно интервю за Bulgaria ON AIR фолк дивата заяви, че песента й не била порнографска. Тя дори поздрави с песента си министъра на културата. Пред Нова ТВ пък певицата обясни, че прибавила към лириката на Вапцаров малко еротика, защото българите я харесвали.

Адвокат планира да сезира Министерството на културата за скандалната песен.  Велизар Соколов-Заки обясни пред Нова ТВ, че авторското право изтича 70 години след смъртта на автора. „Добрата новина обаче, която ми даде някаква надежда, е, че авторското право има своите морални правомощия”, заяви адвокатът.