Минималните стандарти за храните ще са готови до месец и половина

Животът

30-05-2018, 12:55

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина

До месец и половина ще бъдат изготвени минималните стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов в ефира на БиТВ.

Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

"Покрай темата за двойния стандарт на храните направихме анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той показа, че само при месните продукти нямаме изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри. От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, започнахме работа по създаването именно на подобни стандарти", каза Порожанов.

Той добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години. "Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти", добави той.

„Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин“, каза министърът.

"Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен", увери той.

По темата с двойния стандарт Порожанов каза още, че води разговори с големите вериги с идеята да се подпише меморандум за отстраняване на различията още преди европейските директиви.

Той беше категоричен, че българският земеделски производител няма да е ощетен от новия евробюджет.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен